07-06-2016

Afscheidsbrief van de kerk

In een drukbezochte viering werd op zondag 29 mei door de parochianen afscheid genomen van hun kerkgebouw, zoals het 90 jaar geweest is. Tijdens de dienst las pastor Fons Litjens een brief voor, die door 'de oude dame' geschreven werd:

Lieve parochianen,

Deze dag is voor mij een moeilijke dag en dat zult u begrijpen. Zoals ik ook begrijp dat voor velen van u dit een emotionele dag is. Goed afscheid nemen, daar moeten we elkaar vandaag bij helpen.

Zeven jaar geleden schreef ik u ook een brief en daarin schreef ik het volgende: ‘De laatste tijd voel ik me toch wel oud worden en soms vraag ik me af: hoe lang zal ik nog meegaan? Niet dat ik het leven zat ben, hoor, maar ik begin wel van alles te mankeren. Mijn toren en mijn dak lekken. Mijn voeten staan bijna continu in het koude water. Mijn brillenglazen zijn helemaal gebarsten en dichtgeplakt met plastic. De laatste jaren vraag ik mij af: zou ik nog een dochter krijgen; zou het er nog in zitten op mijn leeftijd?’

Dat was zeven jaar geleden. Vandaag is het zo ver. We gaan afscheid nemen van elkaar. Het is goed dat we afscheid nemen van elkaar. Ik ben te groot voor jullie om echt een huis voor jullie gemeenschap te zijn. Mijn meubilair is erg onpraktisch en staat jullie in de weg. Mijn orgel is door de houtworm opgevreten. Vooral heb ik het gevoel gekregen dat ik uit de tijd ben. Ik ben een last voor jullie geworden. Ik weet: dat klinkt hard, maar het is wel de waarheid. Het is goed dat we dat samen onder ogen zien.

Wat fijn dat jullie met zovelen gekomen zijn om van mij afscheid te nemen. Ik zal jullie missen en ik hoop dat jullie ook mij een beetje zullen missen. Jullie staan in mijn geheugen gegrift: al die duizenden namen en gezichten die ik hier gastvrijheid heb geboden: ouders die hun kind lieten dopen, jonge stellen die hier beloofden met elkaar door het leven te gaan, verdrietige mensen die hier afscheid namen. Maar ik denk ook aan de concerten van Eensgezindheid; ze bliezen het stof uit mijn voegen. En ik denk aan al die vieringen met kinderen; mijn oren toeten er nog van. Ik kijk er met weemoed maar ook met dankbaarheid op terug. Zonder jullie, beste parochianen, was ik er niet geweest en zonder mij waren jullie er niet geweest.

Ik kan het niet geloven. Op mijn 87e ben ik in verwachting van een dochter. Ik lijk Sara wel; ik moet er om grinniken en ik weet dat er mensen zijn die hier hun hoofd over schudden.  Over negen maanden is het zo ver. Dan zal deze oude dame een dochter baren. Vol van verwachting kijk ik naar die dag uit. Maar ik maak me ook zorgen om haar. Daarom vertrouw ik mijn eerstgeborene nu al aan jullie toe. Zullen jullie goed voor haar zorgen? Zullen jullie haar vullen met jullie leven, met jullie geloof, met jullie gebeden? Want zonder jullie kan ze niet. Beloven jullie van haar een plek te maken waar gedeeld wordt?

Lieve mensen, ik ga stoppen. Lieve groeten en adieu. Is getekend: Onze Lieve Vrouw Geboorte.

29-05-2016

EEN MOOI FOTOBOEKJE ALS HERINNERING AAN DE KERK

Een mooi fotoboekje, zo op het eerste gezicht niets bijzonders.... echter zodra je de eerste bladzijde omslaat begint het avontuur. Wat laat het avontuur u zien. Verrassend fotomateriaal liefdevol samengesteld, het geeft u een mooi beeld van toen en nu. Vanaf de oude St. Pancratius kerk aan de Osdorperweg tot en met onze huidige kerk O.L.V. Geboorte aan de Dr. Schaepmanstraat. Voor slechts € 2,50 kunt u in het bezit komen van dit boekje waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan de nieuwe kerk.

Bestellen fotoboekje klik hier

23-01-2016

Eerste korendag Meerliede

De Eerste Korendag MeerLiede (EKM) is pas halverwege als de roep om een herhaling al gehoord wordt. Een mooier compliment voor de organisatoren van deze zangmiddag is niet denkbaar.

Wat een feest, zaterdagmiddag 23 januari in de Augustinuskerk waar het zingt en klinkt. Op uitnodiging van de Liturgiegroep van deze kerk hebben zich een kleine zeventig zangers van vijf parochiekoren van Haarlemmerliede, Halfweg-Zwanenburg en Vijfhuizen verzameld om onder leiding van de bekende componist/dirigent Tom Löwenthal liederen uit het eigen repertoire in te studeren. Met zijn vaste pianist Henri Heuvelmans aan de piano krijgt het lied ‘Zomaar een dak boven wat hoofden’ plotsklaps een heel andere wending. Liggen de pannen op het dak van de dorpskerk te trillen door de zuivere geluidsgolven van beneden. Zie je als het ware moeder adelaar die, hoog in de ongenaakbare bergen, haar kind uit het nest werkt voor zijn eerste vliegles. Krijsend valt het jong naar beneden, opgevangen door vader adelaar die het terugbrengt naar het veilige nest. En dat gaat steeds zo door. Totdat het vliegen kan op eigen kracht. Krijgt het door Löwenthal gecomponeerde ‘Onze Vader’ extra dynamiek als Ad Jacobs uit de koorrijen stapt om op ‘zijn’ orgel het lied mede te ondersteunen.

Vijf van de ingestudeerde liederen worden gezongen tijdens het Avondgebed waarmee de regionale korendag wordt afgesloten en waarin pastor Fons Litjens voorgaat. En als na afloop daarvan de mensen zingend de kerk uitlopen, is de verzuchting te horen ‘wat jammer dat deze lieddag al afgelopen is’. Een sopraan maakt van het woord Eerste het woord Enige. “Wat een enige korendag. Wat mij betreft doen we dit elk jaar.”

MeerLiede is de naam van het samenwerkingsverband van de parochies van Haarlemmerliede, Halfweg-Zwanenburg, Spaarndam en Vijfhuizen. Op diverse gebieden wordt al samengewerkt. Hoog tijd dat de koren ook eens nader kennismaakten met elkaar, vond men in Vijfhuizen. Het idee bleek de opmaat naar een zeer aangename kennismaking.

Voor meer foto's zie website van de Augustinusparochie in Vijfhuizen.

Auteur: Frans Witteman Vijfhuizen